Leírás és paraméterek
A mosogatók lefolyójában kialakuló zsíros lerakódásokat, dugulásokat a baktériumok és enzimek folyadékká és gázokká alakítják.
Jellemzői:
- Hazai gyártású, környezetbarát termék
- Kizárólag természetes anyagokat tartalmaz
- Élő baktériumok és enzimek működése által fejti ki hatását
- Könnyen kezelhető és adagolható folyadék
- Természetes összetételének köszönhetően nem roncsolja a lefolyóvezetéket
- Megelőzi és megszünteti a kellemetlen szagokat
- Megszünteti a zsírosodást és a csatornarendszer dugulását
Összetevői:
- Speciális mikroorganizmusok (14 faj) és enzimjeik
Mire jó az ENZIMO?
Az ENZIMO használata a mosogató, mosogatógép dugulása esetén hozza a legjobb eredményt, mivel elsősorban a zsíros, olajos, illetve általában az élelmiszer alapú lerakódások esetén tudja maximálisan kifejteni a hatását.
A mosogató lefolyóvezetékeinek időszakos eldugulása gyakran a mindennapos használatból fakadhat, melynek során rengeteg hibát véthetünk, vegyük ezeket sorba:
- Spórolás a vízzel.
- Túlzásba vitt mosogatószer felhasználás.
- Hideg vízzel vagy nem elég meleg vízzel történő mosogatás.
- Zsír, olaj leengedése a lefolyóba
- Mosogatógépben csak tabletta használata, alacsony hőmérséklet mellett.
- Szifonok és összefolyók tisztításának és karbantartásának hiánya.
Ha csak erre a pár dologra figyelünk, már nagyon sokat tettünk azért, hogy minél később alakuljon ki a dugulás és ne kelljen különféle házi praktikákhoz folyamodnunk, vagy akár szakembert hívni.
Mit lehet tenni, ha mégis eldugult a lefolyó?
Mint az élet sok más területén, a dugulás esetén is érdemes a megelőzésre figyelmet fordítani. Az ENZIMO ebben is megoldást jelent.
A mindennapos használat, nagyobb, intenzív igénybevétel esetén – a megelőzés ellenére – előfordulhat dugulás a lefolyókban. Első körben meg kell vizsgálnunk, hogy milyen fajta dugulással állunk szemben. Ha a dugulást valamilyen szilárd halmazállapotú anyag (pl. haj,
ételmaradék, nedves törlőkendő, textíliák, egyéb kisebb tárgyak) lefolyóba kerülése okozza, sajnos ezek legtöbbször mechanikai eltávolítást igényelnek, ilyenkor a dugulás elhárítására nem az ENZIMO jelenti a megoldást.
A háztartásokban és bizonyos tevékenységet folytató vállalkozásoknál (pl. vendéglátás, sütőipar, húsipar, kozmetikai ipar, stb.) sokszor az alábbi két dolog okoz dugulást:
- a felgyülemlett zsíros anyagok (olajok, zsírok, krémek)
- vízkövesedés (ráadásul szűkíti a csövek keresztmetszetét is)
Természetesen a kettő kombinációja is létezik, de egyik esetben sem tudjuk teljes mértékben kezelni a problémát kizárólag mechanikai behatással. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a zsírokat a lúgos kémhatású szerekkel oldhatjuk fel, míg a vízkövet a savas kémhatásúakkal.
A vízkőre ideális a forró víz + ecet, zsíros dugulásra pedig a forró víz + trisó vagy szódabikarbóna. Ez a teljesen vegyszermentes, ráadásul fertőtlenítő hatású megoldás rendkívül egyszerű, hiszen először a port (szódabikarbónát vagy trisót) kell a lefolyóba szórni, majd ráönteni az ecetet, hagyni kicsit állni (erős pezsgés keletkezik), aztán forró vízzel leöblíteni. Ez a módszer – bár rendkívül hatékony – sokszor egy gyors, de nem tartós megoldást jelent. A dugulást okozó lerakódásoknak csak azon része távolítható el ezzel a kíméletes eljárással, ami még nincs nagyon megkötve .
A régebb óta lerakódott, megvastagodott, a lefolyócsövek belsejéhez jobban ragaszkodó szennyező anyagokat hatékonyabban tudjuk eltávolítani az ENZIMO segítségével. Bár a módszer kissé időigényesebb, de a speciális mikroorganizmusoknak és enzimjeiknek köszönhetően hosszú távú megoldást jelent, ugyanakkor teljes mértékben környezetbarát és minden vegyi anyagtól mentes.
ALKALMAZÁSI JAVASLAT:
Kezdésként 5 napon át minden este öntsön a lefolyókba 1-1 dl Enzimo-t. Reggelig ne öblítse le, hagyja, hogy dolgozzon a zsírbontó egész éjszaka. A további zsírlerakódás elkerülése érdekében már elegendő heti 1 alkalommal 1 dl-t adagolni minden lefolyóba, így nem lesz dugulás.
FIGYELEM!
AMIKOR AZ ENZIMO „DOLGOZIK”, ÜGYELJÜNK ARRA, HOGY TISZTÍTÓSZER NE KERÜLJÖN A LEFOLYÓBA (PL. MOSOGATÁSNÁL MOSOGATÓSZER), MERT EZEK A VEGYI ANYAGOK GYENGÍTIK A MIKROORGANIZMUSOK HATÁSÁT. HA EZ MÉGIS MEGTÖRTÉNIK, AKKOR A LEFOLYÓ TISZTA VÍZZEL TÖRTÉNŐ ÁTÖBLÍTÉSÉT KÖVETŐEN MEG KELL ISMÉTELNI AZ ENZIMO HASZNÁLATÁT.
Az ENZIMO a vízi és szárazföldi élővilágra veszélytelen, génmódosított szervezeteket nem tartalmaz.
Zárt flakonban 2 évig is eltartható. Tárolása szobahőmérsékleten javasolt, nem igényel hűtést.